Türkiye'nin Sivil Havacılık Vizyonu: 10 Yıllık Stratejik Yol Haritası
27.02.2025 16:47
Türkiye'nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası, sivil havacılık sektörünün 10 yıllık stratejik yol haritasını belirledi. 65 proje ile küresel havacılık ekosisteminde öncü olma hedefi vurgulandı.

Türkiye'nin İlk Ulusal Havacılık Şûrası Tamamlandı

Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası, sivil havacılık sektörünün 10 yıllık stratejik yol haritasını belirledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, alınan kararları kamuoyuyla paylaştı. 65 proje ile küresel havacılık ekosisteminde öncü olma hedefi vurgulandı.

Şûra'nın Önemi ve Hedefleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını açıkladı. Bakan Uraloğlu, bu şûranın Türk havacılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek, sektörün mevcut durumunu değerlendirmek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” dedi.

Bu projeler, Türkiye’nin havacılık sektöründe daha rekabetçi ve yenilikçi bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Uraloğlu, “Havayolu ulaşımına olan talep her geçen gün artıyor.” diyerek, havacılığın küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğunu vurguladı.

Altyapı ve Teknolojik Gelişmeler

Uraloğlu, şûra kapsamında altyapıdan teknolojik gelişmelere kadar birçok önemli konunun masaya yatırıldığını ifade etti. “Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüklerimiz, özel sektör temsilcilerimiz ve diğer ilgili paydaşlarımızla birlikte; sektörümüzün geleceğine yön verecek kararları alırken, hepimizin ortak aklı ve tecrübesiyle hareket ettik.” şeklinde konuştu. Bu bağlamda, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunan avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için büyük yatırımlar gerçekleştirildi.

Uraloğlu, “2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ile Türkiye’yi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdik.” diyerek, iç hatlarda serbestleşmenin sektördeki önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Aktif havalimanı sayısının 58’e çıkarıldığını ve hava ulaşım anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e ulaştığını açıkladı.

Yolcu Sayısındaki Artış ve Sektörün Cirosu

Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34 milyon iken, 2024 yılında 230 milyonun üzerine çıkacağını belirtti. Ayrıca, sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını ifade etti. “Havayolu, Hava Taksi, Genel Havacılık, Balon, Hafif Hava Aracı işletmeleri ile Yer Hizmeti, Bakım, Eğitim ve Sınav Kuruluşlarımızın toplam sayısını 180’den 678’e yükselttik.” dedi.

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın 2024 yılında 80,1 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa’da 2. sırada yer alacağını ve kargo taşımacılığında da Avrupa’nın zirvesine yerleşeceğini açıkladı. “Havalimanı kapasitemizi 35 milyon yolcudan 82 milyon yolcuya ulaştıracağız.” diyerek Antalya Havalimanı’ndaki kapasite artırımı çalışmalarını da duyurdu.

Yerli ve Milli Teknolojiler

Uraloğlu, havacılık sektöründe yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesinin önemine değindi. “Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüz eliyle gerçekleştirdiğimiz uçuş operasyonlarında artık yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz.” dedi. Bu bağlamda, interaktif radar analiz ve data ekranı “İRADE” sisteminin kullanıma sunulduğunu belirtti.

Türk mühendislerince geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı “MGR”nin Gaziantep Havalimanı’na kurulduğunu ifade eden Uraloğlu, hava trafik yönetiminde yerli çözümlerle büyük mesafeler kat ettiklerini vurguladı. “Önümüzdeki süreçte farklı ülkelere ihraç edilmesiyle de ekonomik kazanç elde edeceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Geleceğe Yönelik Stratejik Hedefler

Bakan Uraloğlu, şûra sayesinde sivil havacılık sektörü adına 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. “Belirlediğimiz stratejik hedefler ve projeler, sadece 10 yıllık bir planın değil, aynı zamanda geleceğe yönelik kararlı adımlarımızın da bir göstergesi olacaktır.” dedi. Uraloğlu, Türkiye’nin modlar arası bağlantılarını artırarak, deniz, kara ve demiryolu taşımacılığı arasındaki entegrasyonun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Uraloğlu, “Havacılık alanında her kademede ve rolde mevcut personel açığının kapatılması, mevcut personelin geliştirilmesi, Avrupa Birliği başta olmak üzere ana pazarlara yönelik müzakereler yapılarak trafik haklarının elde edilmesi” gibi başlıkların belirlendiğini açıkladı. Türkiye’nin sivil havacılık sektöründe daha güçlü, daha rekabetçi ve daha yenilikçi bir yapı inşa edeceği mesajını verdi.

Bize Ulaşın