TRACECA Ağına Bağlanan Yüklerin Kalkınma Yolu Projesi ile Taşınması

TRACECA’nın Ağına Bağlanan Yükler Kalkınma Yolu ile Taşınacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına yüklerin bağlanacağını açıkladı. Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yükler, TRACECA'nın ulaşım ağına entegre edilecektir. Bu proje, bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bakan Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ihtiyacının önemine değindi. Jeopolitik krizler ve pandemilerin etkisiyle tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bağlantısallığın Sağlanmasında Ulaştırma Koridorları Büyük Önem Taşımaktadır
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Bu koridorlar, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkilerin iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, zorlu şartların üstesinden gelinmesine yardımcı olacaktır.
TRACECA'nın ve bu çerçevede yapılacak işlerin öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Uraloğlu, bu koridorların geliştirilmesinin sadece ülke bazında değil, kıtalararası bağlantısallık açısından da fayda sağlayacağını vurguladı.
Kalkınma Yolu Projesi TRACECA’nın Avrupa’ya Uzanan Ağına Bağlanacak
Uraloğlu, gelen yüklerin Avrupa'ya taşınması için gerekli adımların atıldığını belirtti. Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı. Bu sayede, artan yük hacmi karşısında sınırda beklemelerin önlenmesi hedeflenmektedir.
Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacağını ifade eden Uraloğlu, demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına önem verdiklerini belirtti.
Birlikte Büyüme Yaklaşımı İçerisinde Hareket Etmeliyiz
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hedefin en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olduğunu vurguladı. Ulaştırma ve sınır geçişlerini kolaylaştırmanın bu hedefe ulaşmada önemli olduğunu belirtti.
TRACECA'nın sağladığı uluslararası diyalogun, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi açısından faydalı olacağına inandığını ifade etti. Rekabetçi bir yaklaşım yerine birlikte yürüme yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
E-Permit Sistemini Diğer Ülkeler ile Kullanmaya Yönelik Görüşmeler Devam Ediyor
Uraloğlu, Türkiye'nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda kullanılmasını sağladığını belirtti. E-permit sisteminin diğer ülkelerle de kullanılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu belirtti.
Türkmenistan'ın TRACECA'ya katılımının stratejik bir katkı sağladığını vurgulayan Uraloğlu, Letonya'nın gözlemci üyelik talebinin memnuniyetle karşılandığını ifade etti. TRACECA'nın etkinliğini artıracak reform konularına da değinerek, düzenleyici metinlerin reforme edilmesi gerektiğini belirtti.