İstanbul'dan Şam'a Haftada 3 Uçuş Başlıyor: THY'nin Yeni Seferleri
İstanbul’dan Şam’a Sivil Uçuşlar Haftada 3 Frekans Olarak Başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, haftada 3 frekans olarak planlanan THY’nin Şam seferlerinin Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olacağını belirtti. Bu seferler, Suriye'deki geçiş sürecinin tamamlanmasına ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşasına katkı sağlayacaktır.
Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, ulaşımın modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti. Havayolu taşımacılığının, zaman kıtlığı nedeniyle daha fazla tercih edildiğini vurguladı. Ulaşılabilirlik ve hız kavramlarının yaşamlarımızı şekillendirdiğini belirtti.
Şam Seferleri ve Suriye'deki Gelişmeler
Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin, Suriye'de yeni bir dönemin başladığını gösterdiğini söyledi. Sözlerine devam eden Uraloğlu, Suriye'deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından, Türk ekiplerin Halep ve Şam Havaalanları'ndaki mevcut durumu incelemek üzere görevlendirildiğini belirtti.
Uraloğlu, “Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli uzmanlık ve destekleri sağlıyoruz.” dedi. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın da Şam’a bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptığını ifade etti.
Havacılıkta Yeni Yatırımlar ve Gelişmeler
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini belirtti. 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye’nin havacılık alanında dünya arenasında parlayan bir yıldız haline geldiğini vurguladı. Aktif havalimanı sayısının 58’e çıktığını belirtti.
Uraloğlu, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ve uçuş ağına 289 yeni nokta eklenerek 132 ülkede 352 noktaya ulaşıldığını ifade etti. THY’nin 2024 yılı içerisinde Amerika ve Avustralya’ya direkt uçuşlar düzenlemesi, sektördeki büyümeyi göstermektedir.
Hava Ulaştırma Anlaşmaları ve Yeni Düzenlemeler
Uraloğlu, Türkiye’nin hava ulaşımında önemli bir merkez haline geldiğini belirtti. Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını ifade etti. 2024 yılında havacılık sektöründe diğer ülkelerle iş birliğinin devam edeceğini vurguladı.
Yeni düzenlemelerle yolcuların ve havayolu taşımacılarının haklarının korunacağını belirten Uraloğlu, havacılıkta güvenliği tehlikeye atan davranışlar için sert cezalar getirildiğini açıkladı. Bu düzenlemeler, havacılık sektöründe güvenliği artırmayı hedeflemektedir.
Yolcu Sayısındaki Artış ve İstanbul Havalimanı
Uraloğlu, 2002’de 34.5 milyon olan yolcu sayısının 2024 yılında 230 milyonun üzerine çıktığını belirtti. Uçak trafiğinde de önemli artışlar yaşandığını ifade etti. İstanbul Havalimanı'nın, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma unvanını sürdürmesi beklenmektedir.
İstanbul Havalimanı'nın, 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacağını belirten Uraloğlu, bu sistemin hayata geçmesiyle birlikte havacılıkta daha fazla operasyon gerçekleştirileceğini vurguladı. Türk Hava Yolları’nın, dünya havacılığında söz sahibi olmaya devam edeceği belirtilmektedir.
THY'nin Küresel Başarısı
Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu ifade etti. THY’nin, neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış durumda olduğunu belirtti. Kıtalararası yolculuklarda daha büyük pay almak için rekabetin sürdüğünü vurguladı.
THY’nin 2024 yılında turizme katkısının 17,3 milyar dolar, toplam ekonomik katkısının ise 60,2 milyar dolar olduğunu belirten Uraloğlu, bu başarıların Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Uraloğlu, THY’nin gelecekte daha büyük başarılara imza atacağına inandığını belirtti.